132. Hur doftar rabarber?

132. Hur doftar rabarber?

Vad är rabarber?

Ingen har väl missat vår kärlek till rabarber? Denna outtömliga kärlek kommer från Farmor Astrid som bjöd Martin på hennes rosa rabarbersaft soliga sommardagar under hans barndom. Rabarberns doft tar minnena tillbaka till just denna stund och har även inspirerat till att skapa nya uppfriskande drinkar med rabarber

Rabarber är en växt med stora, gröna blad och fördelaktigt rosa stjälkar. Stjälkarna kan variera i tjocklek, men det finns inget godare än just de späda rosa. Den är populär inom matlagning och bakning på grund av sin karakteristiska syrliga smak, men den har också en unik och uppfriskande doft som har blivit alltmer populär inom parfymindustrin.

Användningen av rabarber som doft är relativt ny i parfymvärlden. Rabarberdoften började bli populär under 2000-talet, då doftskapare och parfymtillverkare började experimentera med nya och spännande ingredienser för att skapa unika doftkompositioner.

Rabarberns unika och uppfriskande doft, med sina syrliga och fruktiga toner, fångade snabbt uppmärksamheten hos många inom doftvärlden. Dess fräscha och energigivande egenskaper gjorde den till en attraktiv ingrediens för att ge liv och vitalitet till parfymer.

Det var speciellt den aromatiska profilen hos rabarberstjälkarna som lockade parfymtillverkare. Den karakteristiska syrliga, gröna och fruktiga doften av rabarber gav en ny dimension och en spännande twist till doftkompositioner. Precis som vid tillagning av rabarber kan dess karaktär skifta från riktigt syrligt till sliskigt sött. Rabarberdoften tillförde en fräsch och ungdomlig karaktär som passade perfekt för vårens och sommarens dofter.

Sedan dess har rabarberdoften blivit allt mer populär och används nu i en rad olika parfymer och kosmetiska produkter. Dess friska och syrliga doft ger en modern och levande känsla till doftblandningar och bidrar till att skapa en dynamisk och uppfriskande doftupplevelse. 

Hur utvinner man rabarberolja?

Tyvärr finns det ingen naturlig eterisk olja som extraheras direkt från rabarberväxten. Rabarberoljan som används inom parfymindustrin är vanligtvis en konstgjord doftolja som efterliknar rabarberns arom. Genom kemiska processer skapas doftämnen som återskapar den karakteristiska doften av rabarber. Det här är inget ovanligt när det kommer till skapandet av dofter. 

För att skapa rabarberdoft används ofta en kombination av naturliga och syntetiska ingredienser för att åstadkomma önskad doftprofil. Syntetiska dofter kan efterlikna rabarberns syrlighet och friskhet med hjälp av kemiska föreningar som har liknande egenskaper. Det vill säga att den molekyl som doftar rabarber i riktiga livet är den samma i dessa kemiska dofroljor. Det är viktigt att notera att dessa syntetiska doftämnen är skapade i laboratorium och inte utvunna från den faktiska rabarberväxten. Mer om vår syn på doftoljor kan du läsa i artikeln "037. Doftolja eller eterisk olja?".

Vår rabarberolja är noga tillverkad för att passa i de produkter vi använder den till. Den innehåller inga ftalater, gifter, cancerogena eller hormonstörande ämnen. Bara för att något är naturligt betyder det inte att det är bra för dig, och samma gäller det kemiska, bara för att något är kemiskt tillverkat betyder det inte att det är dåligt för dig.

Hur doftar rabarber?

Rabarber har en fräsch och syrlig doft som påminner om citron, gröna äpplen och grön stjälk. Det är en livlig och uppfriskande doft som kan ge en känsla av renhet och energi. Rabarberdoften kan variera beroende på hur den används och kombineras med andra dofter, men den har alltid en distinkt och lockande karaktär.

Toppnoter: Rabarberns toppnoter ger den första upplevelsen av doften och utgör den initiala fräscha och livliga doften. Toppnoterna i rabarber kan vara citrusliknande, med en frisk och syrlig ton. Det är här man kan känna den syrliga och fruktiga doften som påminner om gröna äpplen eller citroner. Toppnoterna i rabarber är ljusa, energiska och uppfriskande.

Hjärtnoter: Rabarberns hjärtnoter utvecklas efter toppnoterna och ger doften sin karaktär och komplexitet. Hjärtnoterna i rabarber kan vara mer gröna och blommiga. Man kan uppleva subtila toner av blommor, som kan vara både mjuka och milda. Hjärtnoterna ger en mjuk övergång från de friska toppnoterna till de mer basala noterna, och bidrar till att skapa en balanserad doftprofil.

Basnoter: Rabarberns basnoter är de sista noterna som förblir på huden och ger en längrevarig och mer stabil doft. Basnoterna i rabarber kan vara träiga och jordiga, vilket ger en mer fördjupad dimension till doften. Det kan vara en mild och jordig underton som bidrar till en varm och behaglig bas. Basnoterna ger stabilitet och djup till rabarberns doftprofil.

Så påverkas vi av rabarberdoft

Rabarberdoft anses ha en uppiggande och stärkande effekt på sinnet. Dess fräscha och syrliga doft kan hjälpa till att öka fokus och koncentration. Doften kan också bidra till att lindra stress och trötthet, och den används ofta inom aromaterapi för att skapa en känsla av vitalitet och glädje. Rabarberdoft kan ge en positiv och energigivande atmosfär.

Vilka dofter kan jag matcha med rabarber?

När man blandar rabarberdoft med andra dofter för att använda i hemmet kan man experimentera med olika kombinationer för att skapa en behaglig atmosfär. Här är några dofter som kan passa bra ihop med rabarber:

  1. Tonka: Kombinationen av rabarber och tonka ger en härlig kontrast mellan det friska och syrliga från rabarbern och det söta och krämiga från tonkabönorna. Det ger en mysig och inbjudande doft i hemmet. Vi skulle exempelvis rekommendera att du mixar Rhubarb Bliss och Tonka i hemmet.

  2. Citrusfrukter: Att blanda rabarber med citrusfrukter som citron, lime eller grapefrukt kan ge en fräsch och uppiggande doft. Det blir en kombination av syrlighet och fräschör som kan lyfta stämningen. Testa exempelvis vår bundle Sparkling Rosé & Pomelo + Rhubarb Bliss.

  3. Lavendel: Rabarber och lavendel kan skapa en intressant balans mellan det friska och blommiga. Lavendeln ger en avslappnande och lugnande känsla, medan rabarbern ger en uppfriskande touch. Vi skulle rekommendera att du exempelvis använder Soothing Spa doftpinnar i badrummet och har Rhubarb Bliss doftspray som komplement.

  4. Jordgubbar: Rabarber och jordgubbar är en klassisk kombination även när det kommer till dofter. Det ger en fruktig, söt och syrlig doft som kan vara mycket inbjudande. Det är precis den kombinationen som återfinns i doften Rhubarb Bliss.

  5. Gröna blad: Att blanda rabarber med dofter av gröna blad, såsom basilika eller grönt te, kan ge en frisk och naturlig doft i hemmet. Det kan ge en känsla av att vara omgiven av grönska och natur. Varför inte testa att mixa Rhubarb Bliss med Petrichor.

Dessa är bara några exempel på kombinationer, och det finns oändliga möjligheter att experimentera med olika dofter för att skapa den perfekta stämningen i ditt hem. Var inte rädd för att prova olika kombinationer och hitta din personliga favorit.

Stötta oss

Om du tyckte den här artikeln var intressant och lärorik får du gärna lämna en kommentar. Det hjälper oss att nå ut till fler som också vill läsa om Rabarber.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.