036. Vad innehåller doftljus? En lista från A⎯Z på de vanligast förekommande ingredienserna

Etiketten på undersidan av ett doftljus visas.

Har du någon gång tagit dig tiden att vrida på ditt ljus eller dina doftpinnar för att läsa det finstilta och ta reda på vad doftljus innehåller? Eller har du kanske känt att det spelar ingen roll för du förstår knappt hälften av det som står där? Vi vill gärna ge dig en fingervisning och tycker att det är varje företags ansvar att deklarera alla ingredienser noga och pedagogiskt. 

I den här artikeln hittar du information om de allra vanligaste ingredienserna i doftprodukter. 

Måste alla produkter ha en etikett som deklarerar innehållet? 

Det här är ett enkelt knep för att se om du köper ljus från en seriös tillverkare eller inte. Om du köper ett doftljus inom Europa så måste vissa regler följas och de gäller oavsett om ljuset produceras inom EU eller inte, så fort det säljs i Europa gäller dessa regler. Namn, farliga ämnen, varningstext, innehållsförteckning, varningssymboler och piktogram. Ja allt detta måste alltså finnas. Finns det inte så köper du antagligen något från någon som du inte borde, eller så innehåller just den produkten så låga värden att det inte behöver deklareras.  

En vanlig missuppfattning bland producenter är också att det är okej att slarva med detta, vilket det självklart INTE är. Men hur vet du om ett ljus eller doftpinnar är märkta rätt? Det kan du inte veta om du inte är expert på området. Men såhär, etiketten ska för det första sitta på sidan av produkten inte under produkten. Den ska vara märkt både som produkt och på förpackning. 

Saknas det etikett så kan det bero på olika faktorer. 

 • Företaget vet inte om att produkten måste märkas och du som konsument blir lurad. 
 • Produkten innehåller så pass lite doftämnen att de inte når gränsen för att produkten ska märkas. Viktigt att veta är att de flesta ämnen har en trigger på 0,1%. Är det ett doftljus du köper som ska dofta kan du ställa dig frågan om det är rimligt att det innehåller så lite doft.
 • Just de doftämnen som denna produkt innehåller behöver inte deklareras. 

Vilka är de vanligaste ämnena i ett doftljus?

I våra doftljus men också övriga doftprodukter förekommer följande ämnen flest gånger:

 • Linalyl Acetate ⎯  En annan vanlig komponent i doftoljor.
 • Iso E-Super ⎯ Används ofta för sin träaktiga doft.
 • Citral ⎯ Ger en citrusliknande doft.
 • Ethyl Methylphenylglycidate ⎯ Används för sina fruktiga toner.
 • Beta-Pinene ⎯ En beståndsdel som ger en fräsch doft.
 • Dl-Citronellol ⎯ Ger en söt, blommig doft.
 • Hydroxycitronellal ⎯ Känd för sin ljuvliga blomdoft.
 • Benzyl Salicylate ⎯ Har en mild blomdoft.
 • Hexyl Salicylate ⎯ Används för sina fruktiga och blommiga toner.
 • Alpha-Hexylcinnamaldehyde ⎯ Ger en söt, kryddig doft.
 • Alpha-iso-Methylionone ⎯ Ger en viol-liknande doft.
 • 2-Methyl-3-(p-isopropylphenyl)propionaldehyde ⎯ Har en stark blomdoft.
 • Eucalyptol ⎯ Känd för sin friska eukalyptusdoft.
 • D-Limonene ⎯ Ger en citrusaktig doft.
 • Cinnamaldehyde ⎯ Ger smak och doft av kanel, används i parfymerad tvål och kosmetik.
 • Eugenol ⎯ Har en stark doft av kryddnejlika, används i tandläkemedel och parfymer. 
Iso E-Super

Iso E-super, även benämnt som Tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes eller Patchouli Ethanol, är en molekyl som doftar behagligt enligt många. Den skrivs ofta ut som 1-(1,2,3,4,5,6,7,8-octahydro-2,3,8,8,-tetramethyl-2-naphthyl)ethan-1-one eller ibland Methyl cyclomyrectone. Med noter av trä, bärnsten och mysk. Dess väldoftande egenskaper har gjort att det är en av de vanligaste ingredienserna i parfymer. Molekylen var så populär ett tag att den i 100% ren form såldes som parfym. Med feromon liknande egenskaper blev den en storsäljare som doftar olika beroende på vem som bar den. Andra områden som Iso E-super används är tvål, schampo och andra hygien- och doftprodukter för hemmet. 

Coumarin

Coumarin, eller kumarin som det heter på svenska, är en lakton i form av färglösa kristaller. Kumarin har en karaktäristisk doft av nyslaget hö och är tillverkat av tonkaböna. Kumarin återfinns naturligt i kanel och är i sin koncentrerade form något giftigt och kan leda till huvudvärk vid större mängd, vid väldigt stora mängder kan ämnet även ge upphov till leverskador. 

Linalool

Linalool är en alifatisk alkohol färglös olja som ofta förekommer naturligt i eteriska oljor. Det är en av några ämnen som utgör den eteriska oljan för lavendelblommor. Användningsområden för linalool är bland annat i tvål, schampo, tvättmedel och lotion med mera. Det är även allmänt känt att linalool ibland kan användas för att skrämma bort mal, där av farmors lavendelpåsar i garderoben.  

D-Limonene

D-limonene är ett oljeextrakt som tas fram från apelsin- och citronskal och förekommer naturligt i eteriska oljor. I naturen är det doften som skrämmer bort oönskade insekter på plantor eller blommor. Limonene används oftast som en tillsats i rengöringsprodukter, doftoljor och kosmetik eftersom den har den karaktäristiska doften av friskt och fräscht. Limonene kan orsaka hudirritation om applicerad direkt på hud eller hanterad som koncentrerad essentiell olja.  

Cinnamaldehyde  

Cinnamaldehyde, eller Kanelaldehyd som det heter på svenska, är den kemiska förening som ger smak och doft av kanel. Ämnet skrivs även ut som (E)-3-fenyl-2-propenal på vissa etiketter. Kanelaldehyd är en färglös eller ljusgul till brun oljig vätska som har en stark men söt doft av kanel. Vätskan bildas när dess "egen" alkohol kanelalkohol oxideras och används sedan ofta i parfymerad tvål, rengöringsprodukter, kosmetik och doftolja.

Eugenol

Eugenol förekommer i de flesta eteriska oljor, oftast i kryddnejlikolja och kryddpepparolja. Det är en svagt gulfärgad, oljig och starkt ljusbrytande vätska med en stark doft av kryddnejlika och en brännande smak. På etiketter skrivs det ibland ut som 4-Allyl-2-metoxifenol. 

Eugenol har en kryddig doft med basdoft i nejlikparfymer och är vanlig i orient dofter. Doften av eugenol har en lugnande verkan och används bland annat som antiseptisk och lokalbedövande av tandläkare. Eugenol kommer även till användning i parfymerier för aromer och eteriska oljor. 

Citral

Citral, eller 3,7-dimetyl-2,6-oktadienal,  förekommer i oljor från flertal växter och finns färdigbildad i citronolja och i apelsinskal samt uppstår vid oxidation av motsvarande alkohol, geraniol. Citral har en söt doft av friska citrusdofter med grön och besk ton. Citrol finns i många citrusdoftande eteriska oljor och är lugnande, bakteriedödande samt virushämmande. Används som ingrediens i parfym och andra doftprodukter för hud och hem. Citral är sällan irriterande när det förekommer naturligt i sitt sammanhang, som i eterisk olja men som koncentrerad olja är citral allergiframkallande.  

Ethyl Methylphenylglycidate

Ethyl Methylphenylglycidate, också benämnt som strawberry aldehyde, är en organisk förening som används i konstgjorda fruktsmaker, särskilt jordgubbssmak eller doft. Ethyl Methylphenylglycidate har en behaglig doft och smak av jordgubb och används därför ofta i doftoljor, tvål, kosmetik och som smaktillsats i mat. Av namnet är det lätt att luras, men detta är alltså inte en ingrediens i eterisk olja av jordgubbar utan en syntetisk framtagen doft. 

Nerol

Nerol är en monoterpenoidalkohol som finns i många eteriska oljor som exempelvis citrongräs och humle. Naturligt framställs oljan från apelsinblomman. Namnet Neroli (Nerol) kommer från Anna Marie Orsini som på 1800-talet var prinsessa av Nerola. Hon använde oljan för att sätta doft på sina handskar och sägs vara den första som tog oljan från Asien till Europa.  

Methyl Cinnamate

Methyl Cinnamate är metylestern av kanelsyra och är ett genomskinligt ämne med en stark aromatisk lukt som är söt, balsamisk med fruktig lukt och som påminner om kanel och jordgubbar. Det finns naturligt i en mängd olika växter och frukter. Det återfinns bland annat i jordgubbar och vissa kulinariska kryddor, såsom Sichuanpeppar och vissa sorter av basilika. Methyl Cinnamate används både i smak och dofter. Substansen används i produkter såsom tvål, rengöringsprodukter, kosmetik och doftoljor. 

Piperonal 

Piperonal, även kallad heliotropin, framställs oftast som genomskinliga kristaller och har en vaniljliknande doft. Används både som smaksättning och i dofter såsom parfym, tvål, rengöringsprodukter och doftoljor bland annat. 

Citronellol

Citronellol, även benämnd som dihydrogeraniol, är en naturlig acyklisk monoterpeniod. Citronellol framställs genom kemisk process från bland annat rosor. Doften påminner ofta om gräs, citrus och fräscht, eller i vissa fall mer toner åt rosor. 

Beta-Caryophyllene

Beta-Caryophyllene, eller Caryophyllene som det också kallas, är en naturlig beståndsdel i eteriska oljor, bland annat kryddnejlikaolja, rosmarin och humle. Detta innebär att Beta-Caryophyllene har en doft av peppar och nejlika med noter av krydda och trä. Man kan även hitta ämnet naturligt i Cannabis och den eteriska oljan används därför ofta för att mildra inflammation och dämpa ångest. Dock ska det sägas att mer forskning i ämnet bör utföras. 

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.