039. Doftoljor ⎯ Även kallat parfymolja, kemisk doftolja och satans påhitt

039. Doftoljor ⎯ Även kallat parfymolja, kemisk doftolja och satans påhitt

Doftolja ⎯ Fragrance oil

Som namnet avslöjar så är en doftolja en fet olja innehållande specifika doftmolekyler. Det finns en hel uppsjö av doftoljor som både är rena eller blandade. De blandade doftoljorna är oftast till för att efterlikna en doft. Till skillnad från eterisk doftolja så tillverkas råa doftoljor under mer kontrollerade och kemiska former, men under en årtionde (minst) av smutskastning har ordet "kemiska doftoljor" fått en bitter smak i munnen på många. Vi reder ut hur det faktiskt ligger till i artikeln om just skillnaden mellan eterisk doftolja och just "kemiska doftoljor" - den kan du läsa här. 

 

Vad kännetecknar en doftolja?

En doftolja är koncentrerad precis som eteriska oljor. I sin råa form doftar de oerhört intensivt och precis som eteriska oljor kan det vara skadligt för dig att andas in i koncentrerad form. En oblandad doftolja består av bara en eller några enstaka doftmolekyler - samma molekyler som återfinns i naturliga oljor.

En bladad doftolja består av flera molekyler för att likna en doft vi känner igen. Ett bra exempel kan vara lavendel som består av molekylerna linalool, linalyl acetate, 1,8-cineole, β-ocimene, terpinen-4-ol och camphor. Beroende på mängden av de olika molekylerna kan man göra doften nästan exakt så som den är i naturen. 

 

Precis som allt så finns det billigt och det finns kvalitet!

 

Att sätta all kemisk doftolja i samma fack är som att säga att kläder är kläder oavsett kvalitet. Det stämmer helt enkelt inte. Det finns företag som tillverkar doftoljor med mystiska ingredienser och så finns det företag som är noga med vad doftoljorna innehåller. Alla våra doftoljor är några framtagna för att passa oss. De har krav om att vara vegan, fria från djurförsök och måste dessutom vara fri från ftalater, parabener och cancerogena ämnen. Sen slutar inte kravlistan där - de måste också vara säkra för användning vid ljus, doftpinnar, doftspray och kosmetiska produkter. 

 

Hur framställer man doftolja?

Se framställningen av eterisk olja som att man utvinner råmaterial från olika delar av växter. Omvänt så blandar man istället råmaterial för att få fram doftoljor. Vanligen så används både eteriska oljor, hartser och alkohol för att. framställa doftoljor. 

Några av de vanligaste ingredienserna i doftoljor inkluderar bäraroljor, alkoholer, estrar, aldehyder och syntetiska föreningar. De innehåller också ofta eteriska oljor och aromatiska ingredienser som blivit förädlade för att förstärka deras aromatiska egenskaper. Tillverkningsprocessen beror på produkten som skapas. Vissa är enkla blandningar av bäraroljor med aromatiska ingredienser. Doftoljor är en mycket mer varierad och expansiv kategori av aromatiska produkter än eteriska oljor.

Varför ska man använda just doftolja?

 

Vill man vara säker på innehållet i en olja kan man med kvalitativa doftoljor känna sig trygg att de inte innehåller allergener som annars kan finnas som spårämnen i eteriska oljor. Vi skulle inte rekommendera att köpa allt för syntetiska dofter då de oftast inte innehåller naturligt förekommande doftkombinationer. Men en fördel med doftoljorna är just möjligheten att framställa dofter som inte alltid finns i just växtriket. 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.