098. Myggljus ⎯ Ecocertifierad och eteriska oljor håller myggen borta i sommar

098. Myggljus ⎯ Ecocertifierad och eteriska oljor håller myggen borta i sommar

På plats i studion hittar vi en exalterad Martin som verkar knäckt en klurig gåta eller kanske hittat guld ⎯ det var först oklart vilket. Men väl inne kommer en doft som inte riktigt känns igen, som är både behaglig och uppfriskande. Martin förklarar att det är det senaste, man tror kanske att det bara är en billig citrusdoft, men såklart kommer förklaringen på vad som försiggått i "labbet".

2019 släpptes en kollektion som hette "VEGAN" som var 100% rapsvax i bruna glasburkar med svarta lock. Ljusen var dessutom utrustade med knastrande vekar av trä. Ljusen sålde bra och var väldigt uppskattade, men de var ett experiment från allra första början. Så när julen passerat hade de sålt slut och det fanns då inga planer på att återinföra träveken. 

Så kom Remoair myggljusen till

Om vi snabbspolar till våren 2022 så är det full rulle på att få rätt på hösten och vinterns dofter, det är en period av mycket testande. Det är just nu i den här perioden som idén om myggljus väcks då en blandning som ska dofta lavendel och apelsin inte blir som tänkt. Det finns en hel del myggljus på marknaden redan, men i sann Remoair-anda så ställs frågan ⎯ hur hållbart är ett myggljus? 

Efter en månad av efterforskning står det klart att fördomarna igen ska bli krossade. Visst måste inte ett myggljus dofta "fake citrus" för att vara effektivt? Det visar sig att det dessutom finns ännu bättre sätt att bli kvitt myggor och insekter än att vända sig till syntetiska dofter.

Hur gör man ett myggljus?
  • Börja med att välja ett bra vax som är snällt mot planeten, människor och djur. 
  • Tillsätt endast eteriska oljor. Det finns flera studier som visat att lavendel är en av de mest effektiva oljorna. Det går även bra med bergamott, apelsinblom eller eucalyptus. 
  • Välj en veke som sprider doften riktigt bra och tänk på att om ljuset ska stå utomhus behöver du kanske gå upp ett steg eller två för att lågan ska kunna klara lite blåst. 

Vad skiljer sig från de klassiska myggljusen?

Som sagt så går det inte att använda vanliga doftoljor utan det är viktigt att just eteriska oljor ingår. Men det är också viktigt att kika på oljornas innehåll av p-menthane-3,8-diol (PMD). Ämnet PDM är naturens egna insektsskydd och har ett brett spektrum när det kommer till att hålla insekterna borta. Kikar man på de kommersiella ljusen som säger sig vara "myggljus" idag så är det få som innehåller just PDM. 

Citrepel®

I jakten på de perfekta oljorna för att hålla mygg borta så insåg vi ganska snabbt att vi redan har de bästa alternativen. Lavendel, bergamott och eucalyptus är oljor som vi använder oss av många av våra ljus redan. Under forskningsperioden sprang vi dock över Citrepel® och blev genast nyfikna. 

Citrepel® är en blandning av eteriska oljor som är till för att just skydda mot insekter. Huvudingredienser är just p-menthane-3,8-diol (PMD). Så ner i blandningen med våra andra eteriska oljor och vips så har vi ett högeffektivt myggljus (+ vissa andra insekter). Gladare kan ingen bli än Martin när vi dessutom får reda på att Citrepel® är ECOCERT-certifierat.

Remoair myggljus kommer i två varianter

CRUSHED LAVENDER BLOSSOM + CEDARWOOD
Precis som namnet hintar så är det hög koncentration av lavendel i detta ljuset. Balanserar gör doften på en bas av cederträ. 

FRESH CUT LEMONGRASS + EUCALYPTUS
Denna doft innehåller Citrepel® och har därför en extra tydlig doft av citrus, lime och honung. Basen består av eucalyptus och tillsammans så påminner doften om ett kallt bubblande glas med Sprite. 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.