037. Doftolja eller Eteriska oljor?

Pipett droppar olja på en vit yta

Undrar du också vad skillnaden är mellan Doftolja och eteriska oljor? En vanlig fråga som dyker upp är om vi använder oss av just doftolja eller eterisk olja. Svaret är lite luddigt för det är inte så enkelt som varken bu eller bä. Några av våra dofter är 100% eterisk olja, exempelvis Soothing Spa. De andra är oftast en blandning av doftoljor och eteriska oljor. Men när du fortsätter läsa så ha i åtanke att det finns billiga doftoljor, det finns billiga eteriska oljor, men det finns faktiskt högkvalitativa doftoljor precis som det finns exklusiva eteriska oljor.  

Vad är en doftolja?

Rätt och slätt så är det en kombination av aromakemikalier och naturliga eteriska oljor och extrakt. Kombinationen sker inte naturligt utan framställs i laboratorium. 

Vad är en eterisk olja? 

En eterisk olja är naturligt förekommande olja från exempelvis växter. Oljan innehåller de naturliga molekylerna som gör att lavendel doftar lavendel. Framställningen av eteriska oljor sker inte heller naturligt utan via destillering, pressning, koldioxid-extraktion eller med hjälp av lösningsmedel som man sedan tar bort från oljan. 

Så vad är då skillnaden? 

Det första som du precis läst är framställningen. Den andra skillnaden är de naturliga fördelar som man kan ha med eteriska oljor, de finns inte med vanliga doftoljor. 

 

Fördelar och nackdelar med de olika oljorna?

Eteriska doftoljor marknadsförs ofta som naturliga, hälsosamma och ibland även som nyttiga. Ja, det finns både forskning och vetenskap kring oljornas positiva egenskaper. Men man måste nästan bryta ner detta till en ännu mer djupgående analys av vad de eteriska oljorna faktiskt innehåller. 

Vi kan ta lavendel som ett exempel. I lavendel finns bland annat molekylen (R)-Linalool som är en av komponenterna som gör att lavendel får sin speciella doft. Här är det många som missförstår att molekylen (R)-Linalool är olika beroende på om den är naturligt framställd eller ej. Den rena molekylen är den samma i både eterisk olja och doftoljor. 

Men den naturliga lavendeldoften innehåller även Linalyl Acetate, (R)-Lavandulol och Lavandulyl Acetat. Kombinationen av dessa ämnen är det som bidrar till de hälsosamma effekterna. Det är känt sedan länge att lavendel kan ha en lugnande och ångestdämpande effekt. Den effekten kan du alltså inte få med kliniskt framtagna doftoljor då spårämnena inte finns med. 

Vilket är bäst för miljön? 

Det finns väl egentligen inte så värst mycket att konsumera som egentligen är bäst för miljön!? Men kring oljorna behövs det mer forskning och det finns inte till vår vetskap några konkreta fakta på vilket som är bäst eller värst. Men efter att ha läst på om ämnet i över 6 månader kom vi fram till att det nästan är hugget som stucket. Det tråkiga med doftolja är att de framställs med andra kemiska ämnen. Lika tråkigt är det med eteriska oljor, den mängd gröda som krävs för att skapa en liten mängd olja är galen. Till 1 kilo lavendelolja krävs över ETT TON lavendelblommor. Ni kan själva tänka er vattenförbrukningen. Fördelen med doftoljorna som vi använder är att vi jobbar med seriösa producenter som endast använder veganska ingredienser som heller inte är testade på djur. 

Slutsatsen vi drar

Vi har kommit fram till att det mest säkra för våra produkter är den blandning av doftoljor och eteriska oljor som vi använt sedan start. Vi är stolta över de producenter vi har som tillverkar allt inom Europa på ett säkert och fackmannamässigt sätt. 

Vill slutligen tipsa om en bra artikel för dig som är fortsatt intresserad. 
https://bottegaolfattiva.com/2016/06/23/eteriska-oljor-doftoljor-absoluta-och-syntetiska-ersattare/

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.