017. Säg hej till vårt skånska rapsvax!

017. Säg hej till vårt skånska rapsvax!

Hur svårt ska det vara att tillverka ett eget vax?

Ja den frågan ställde vi oss redan 2018 när vi startade vår doft resa. Våra första sex månader i branschen bestod av att försöka samla in så mycket kunskap och information som vi bara kunde. Vi startade vår resa med ett soja och raps, ett vax som används flitigt inom doftljusindustrin. Vi fyllde på med mer kunskap och ganska snabbt förstod vi att soja inte var så miljövänligt som vi hade trott till en första början.

2019 kom världsnaturfonden (WWF) med en rapport rapport som påvisade att soja nu var värre än palmolja när det kom till avskogning av Amazonas. Rapporten visar hur industrin av soja har den största negativa effekten på vårt klimat när det kommer till jordbruk. Vi hittade sedan ett nytt vax som bestod av raps och hållbart odlad kokos. Vi tog reda på var kokosen kom ifrån, vilket visade sig vara Filippinerna. Kokosen var hållbart odlad (ett plus) och hade en hel del certifikat.

Men vi kunde aldrig komma ifrån att koksen kom från just Filippinerna. En lång väg för vax att transporteras helt i onödan. Så 2020 började vi experimentera med enbart rapsvax istället. Hur svårt ska det vara tänkte vi igen. Vi testade oss fram med rapsvax, vilket visade sig vara betydligt svårare än vad vi först hade kunnat ana.

Ni som följt vår resa vet också om att 2020 var det året då vårt företag tog fart. Vi var tvungna att lägga vaxexperimenten på hyllan och fokusera på att tillverka våra produkter. Men där bak i huvudet låg idén och tankarna kring ett ännu mer hållbart vax. Drömmen om att själv kunna tillverka ett vax hade verkligen inte lämnat oss.

Nutid och grönskande framtid

Våren 2023 spolar vi fram till nu. Vi står i en ny studio ute i gröna Alnarp omringad av rapsfält. Det är som att naturens skriker på oss - förvandla mig till vax. Vi vänder oss till vår leverantör av vax och bad om att få hjälp med att ta fram ett nytt vax. Efter många om och men står vi här idag med ett nytt vax som vi själva blandar här i vår studio i Alnarp. Det är tack vare inovation och experiment som vi stolt kan presentera vårt nya rapsvax.

 

Vårt nya vax består av 100 % svenskt rapsvax

Vax består av hydrogeniserad olja, en process som gör att oljan blir fast. Den processen sköts av vår leverantör. Vi blandar sedan olika hydrogeniserade svenska rapsvax för att få fram ett ljusvax. Denna process sker för hand här i vår studio i våra stora vaxsmältare. Det har tagit oss över ett år att hitta rätt recept, rätt temperaturer och rätt tillverkningssätt.

 

Inte allt som blänker är guld

Men det händer någonting som vi inte var beredda på. När man använder naturligt vax och inte tillsätter några tillsatser då blir det mycket svårare att tillverka just ljus.  Det ledde därför till att flera av vår dofter inte betedde sig så som de hade gjort innan. Maison som varit en stor favorit hade helt plötsligt slutat dofta. Det spelar ingen roll hur vi blandade doften med vaxet så fick vi inte fram den doftprofilen som så många hade hade kommit att älska.

Black Pomegranate var kanske den svåraste doften att komma till insikt med att det här fungerar inte. Det är en doft som varit med oss ända sedan 2019 och som har en personlig betydelse då det är kopplat till ett doftminne. Men i kombination med vårt nya vax var doften outhärdlig, det var precis som att vissa doftnoter förstärktes medans vissa noter totalt försvann. Vi fick ställa oss samvetsfrågan, vad går först ⎯ miljö eller våra doftminnen?

Nytt kapitel med nya möjligheter

Å andra sidan så har vårt nya vax gett oss möjligheterna för en helt ny produkt. Alla som läser detta och som själv gör ljus vet hur svårt det är med naturligt vax och att få det att fästa mot glas. Det krävs tekniker som är både tidskrävande och ineffektiva, om man vill skapa doftljus som ser snygga ut och inte tillsätta några tillsatser. Men för vår nya produkt refillpuck är detta snarare en fördel. Du kan läsa mer om våra nya refillpuckar här.

 

Fördelar med skånskt rapsvax

Den första och kanske mest solklara fördelen är att transportledet blivit betydligt kortare. Ingen kan väl ha missat hur effekterna av just transport påverkar vårt klimat. De andra fördelarna är precis desamma som vi haft tidigare med vårt andra raps. Du får ett vax som är relativt hårt vilket gör att brinntiden förlängs vilket i sin tur leder till produkter som varar länge. Du får dessutom ett vax som vid förbränning inte släpper ut kan så ämnen till skillnad från paraffin.

Från och med 1 april 2024 är alla nytillverkade doftljus från oss baserade på vårt nya skånska rapax. Vi hoppas att du ska älska det lika mycket som vi gör.

 

Källor: 

https://www.transportenvironment.org/challenges/ships/greenhouse-gases

https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/palmolja-och-soja/soja/

https://www.researchgate.net/publication/267256302_Comparative_pathway_analysis_of_paraffin_wax_and_beeswax_for_industrial_applications

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.