114. Dofter som håller myggen borta

114. Dofter som håller myggen borta

Vilka dofter håller myggen borta?

Sommar är synonymt med utomhusaktiviteter, grillkvällar och avkopplande stunder på verandan. Men för många av oss innebär sommaren också en ökad risk för myggbett och den irriterande klådan och svullnaden som följer med dem. Därför vill vi guida dig att använda doft för att motverka besök från dessa irriterande insekter.

Medan det finns många kemiska insektsmedel på marknaden är det många som föredrar att undvika de potentiella riskerna och biverkningarna som kan följa med dem. Därför vänder sig allt fler till naturliga alternativ för att hålla myggor borta, så även vi. I denna guide kommer vi att utforska olika naturliga dofter som kan avskräcka myggor och hjälpa dig att njuta av sommaren utan att bli störd av dessa irriterande insekter. Så låt oss dyka in och upptäcka de aromatiska försvar som naturen har att erbjuda mot myggor!

Håll dina vänner nära men dina fiender närmare

För att effektivt kunna skydda dig mot myggor är det viktigt att förstå deras beteende och preferenser. Myggor är attraherade av vissa dofter och ämnen som de använder för att hitta sina värdar. De är särskilt lockade av koldioxid, som vi människor utsöndrar när vi andas, samt av laktat, urinsyra och andra ämnen som finns i svett. Dessutom kan vissa dofter, som de från parfymer, tvättmedel och kosmetika, också locka myggor.

Genom att undvika att locka till sig myggorna med dessa dofter kan du minska risken för att bli biten. Å andra sidan finns det också dofter som myggor ogillar och som kan användas för att avskräcka dem. Du kan med doft skapa en atmosfär som inte är så trevlig för myggen. Nu ska vi ta en närmare titt på några av de mest effektiva naturliga dofterna för att hålla myggor borta under sommaren.

Varför välja naturliga dofter?

När det handlar om att hålla myggor borta är det viktigt att välja rätt dofter som är effektiva men samtidigt säkra för människor och miljön. Det borde inte vara svårt att förstå att giftiga myggmedel som skadar både hälsan och är farliga för miljön är ett sämre alternativ bara av den anledningen. Men det finns också forskning som visar att om ett ämne har högt PMD (para-menthane-3,8-diol) kan hålla myggen borta.

PMD är den aktiva substansen som håller myggen borta och är det naturliga alternativet till det kemiska giftet DEET (dietyltoluamid) som man annars ofta hittar i myggmedel. När du läser om myggmedel läser du ofta också om DEET som är det aktiva ämnet i de flesta myggmedel. Dietyltoluamid är ämnet som under 40-talet togs fram av USA's militär. 

Till en början användes ämnet Dietyltoluamid endast av militären och för jordbruk. Men under 50-talet kommersialiserades ämnet och började säljas till konsument som myggmedel. DEET har sitt ursprung från klor och tillverkas genom kemiska reaktioner.

Dofter som myggor ogillar

Det finns flera naturliga dofter som myggor avskyr och som kan vara effektiva för att hålla dem borta. Här är några exempel:

Lavendel

Doften av lavendel är behaglig för människor men avskräckande för myggor. Dess blommiga och örtiga doft ger en fräsch atmosfär samtidigt som den kan hjälpa till att hålla myggor på avstånd. Vårt myggljus Lavender + Patchouli är utmärkt exempel på en doft som håller myggen borta. Men vi erbjuder även Soothing Spa som innehåller mer lavendel, det fungerar minst lika bra.

Citron och citrongräs

Myggor ogillar den syrliga doften av citron och citrongräs. Dessa dofter kan användas både som eteriska oljor eller genom att placera färska citronskivor eller citrongräs i områden där myggor är ett problem. Lemongrass + Eucalyptus doftljuset erbjudet just dessa sprakande noter av citrus som myggen hatar. Du finner även citrusnoter i Petrichor som även den kan skrämma en och annan mygga.

Eucalyptus

Eucalyptusolja har en karakteristisk doft som myggor inte gillar. Genom att använda eucalyptusolja i doftljus eller som en spray kan man skapa en myggavstötande effekt samtidigt som man kan njuta av dess uppfriskande doft. Vi använder eucalyptus i bland annat Crisp Cotton. Detta kanske inte är den mest avskräckande doften men kan absolut vara en hjälp och ett komplement till de lite mer syrliga dofterna som vi nämnt ovanför. 

Patchouli

Patchoulidoft är stark och jordig, vilket gör den oattraktiv för myggor. Genom att använda patchouliolja i doftljus eller som en del av en doftande spray kan man hjälpa till att hålla myggor borta samtidigt som man skapar en trevlig atmosfär. Lavender + Patchouli doftljuset är oerhört effektivt då det innehåller Citrepel®, men även Ambience och Agrûmes innehåller patchouli och många friska citrusnoter. Dessa hjälper också till att hålla myggen borta. 

Så använder du doft för att hålla myggen borta

Det vanligaste sättet att hålla myggen borta är genom att applicera myggmedel direkt på kroppen. Men då dessa produkter oftast innehåller gift rekommenderar vi stället att använda någon av våra mer säkra myggskydd. 

När du använder dig av doftljus kan det vara bra att tända ljusen i förebyggande syfte någon timme innan du ska njuta av kvällen. Då har tillräckligt mycket doft hunnit byggas upp. Tänk på att det fungerar inte att använda doftljus på helt öppna ytor så som på ett bord mitt i trädgården, då ger doftspray bättre effekt. 

Doftljusen med Citrepel® fungerar bättre i uterummet eller om du har en något så när inglasad balkong. De går att använda inomhus också men tänk på att trimma veken ofta. 

När du vill ha direkt skydd är vår doftspray utmärkt. Till skillnad från myggmedel utsätter du inte din hud för några risker. Spraya myggmedlet istället på stolsdynor, filtar eller på utsidan av kvällens outfit. Doftsprayen fungerar utmärkt att använda till gardiner mattor och liknande textil. Tänk på att aldrig använda den på huden. 

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.