001. Så började det hela med att göra egna ljus hemma

001. Så började det hela med att göra egna ljus hemma

Har du också funderat över om det är möjligt att göra egna ljus hemma? Det började med en enkel sökfras "Hur gör man egna ljus". Eller låt oss spola tillbaka för att få lite kontext.

Byt trygghet mot ljustillverkning i köket

Har vi inte alla varit där i situationen att man funderar på livets frågor. Vad ska jag göra med mitt liv, hur vill jag att livet ska se ut om 10 år o.s.v. Hur många gånger har man sedan bestämt sig och gjort de där förändringarna ⎯ vi pratar de riktigt stora förändringarna. Är det inte så att tryggheten är vår värsta fiende om vi vill komma vidare i livet. Den ligger där som ett varmt täcke i ett kallt rum, omfamnar en och får hela kroppen att känna sig lugn och skön, minsta lilla man lyfter på täcket så sipprar det in ovälkommen kyla. Nä man ligger hellre kvar och drar sig. 

Det var här som Martin hade hamnat på sin förra arbetsplats. Det var obekvämt både under täcket och utanför täcket. Det kan ju lätt bli så efter 17 år på samma arbetsplats. En liten nystart räcker inte, man behöver kasta av sig täcket och hitta värme någon annan stans. 

"Jag kan nu i efterhand förstå alla de som sagt till mig att byta jobb eller gör något annat, jag hade sagt samma sak till mig själv. Men tryggheten var min värsta fiende."

Så kommer du igång med ljustillverkningen 

Nog med metaforer, det var känslan av att bli tagen för givet som startade tankarna om egenföretagande. Det skulle vara nog med övertid som inte betalades i varken pengar eller tacksamhet. Klumpen i magen som jämt och ständigt fanns där skulle förhoppningsvis försvinna. Att starta eget skulle bli vägen ut det destruktiva arbetsförhållandet som var verklighet då. 

Det började med några veckors klurigheter. Vad skulle det vara för företag? Hos Martin har en passion för färg och form alltid funnits och det digitala och grafiska har varit lika enkelt som att skriva med papper och penna. Men så en dag när han blåste ut ett av alla ljus upptäckte han att det brunnit som en tunnel. Ljuset var från Rituals och hade ändå kostat strax över 300kr. En fras som ofta yttrats från Martin är "det kan man göra själv" och vi är nu i ett moment som blir avgörande ⎯ Martins första tanke är, jag hade säkert kunnat göra ett bättre ljus själv.

Öppnar Safari, skriver in sökfrasen "hur gör man egna ljus" och det blev flera kvällars forskning på internet. Ganska snabbt insåg Martin att det var inte alls omöjligt att börja göra egna ljus. 

Man brukar säga att "the rest is history" och det finns så mycket mer att läsa om när det kommer till resan och hur Remoair blev till. 

1 kommentar

  • Fia den

    Herregud, kunde varit jag som skrivit hela texten!!! Men jag valde inte doftljus och har fortf den kreativa drömmen kvar. Får vänta några år till med att göra den resan för jag har sjukt kul idag.
    Men 100% igenkänning på allt.
    Du är grym!
    //Fia

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.