Bild med texten "MAKE FRIDAY GREEN AGAIN".

015. Vi säger åter igen nej till Black Friday och välkomnar Green Friday!

Traditionsenligt så avslutar de flesta November månad med Black Friday som på senaste år fått fäste i Sverige men som i klassisk svensk handelsanda blivit något utvattnad. Black Weekend, Black Week - ja det verkar som att julhandeln flyttats fram och företag gör allt för att dra in så mycket pengar som möjligt. Har du också lagt märke till att de kommersiella kedjorna säljer ut äldre varor under Black Friday. För att tjäna pengar. 

Hela idén med Black Friday, som har sitt ursprung från USA, är att de röda siffrorna vänder med julhandeln. Här är det aldrig frågan om att sälja ut gamla varulager utan det är fokus på att bara sälja så mycket som möjligt och man sätter alltså dessa hysteriska rabatter på de flesta varor. Denna hets kring shopping är raka motsatsen till vår tro på hållbar shopping. Någon form av lättnad kan vi därför känna att Black Friday inte fått samma effekt i Sverige.

Men, med 7 miljarder i omsättning 2018 under denna fredag så är det dock solklart att konsumtionen ändå är enorm. Inte bara i Sverige utan världen över. 

Vi har funderat långt och länge även i år och hur vi kan bidra detta år. Det är ju inte så att det kommer vara någon märkbar effekt om vi håller vår webbshop stängd under Black Friday. Så till dig som ändå väljer att handla har vi i år kopierat vissa delar av förra årets kampanj där fokus låg på miljö och hållbarhet.  

I år planterar vi extra träd. Som du vet planteras ett träd för varje order som det ser ut idag. Men under Black Friday veckan och fram till den sista november planterar vi istället ett träd för varje artikel som vi säljer. Vi kommer precis som förra året att klimatkompensera 200% för alla leveranser under dessa dagar.  

Så när du väljer ett hållbart sätt att shoppa så hoppas vi att vi kan vara fackelbäraren för hållbara lösningar för alla företag i Sverige. Vad vi vet är detta första kampanjen inom handel i Sverige som är inriktad till just planeten.

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.