024. Vi säger åter igen nej till Black Friday och välkomnar Green Friday!

Bild med texten "MAKE FRIDAY GREEN AGAIN".

Traditionsenligt så avslutar de flesta November månad med Black Friday som på senaste år fått fäste i Sverige men som i klassisk svensk handelsanda blivit något utvattnad. Black Weekend, Black Week - ja det verkar som att julhandeln flyttats fram och företag gör allt för att dra in så mycket pengar som möjligt. Ett stort problem är just den press som butiker känner. Har du inte kampanj i din butik går kunden till konkurrenterna och du riskerar både omsättning och din existens som företag.

Har du också lagt märke till att de kommersiella kedjorna säljer ut äldre varor under Black Friday. För att tjäna pengar! Jag jobbade själv inom handeln tidigare och har sett vad ett företag kan få för sig att göra. Plocka undan nyheterna på lagret och ta bort dom från webbshoppen. Fyll upp med äldre varor och fokusera på att sälja loss rea. 

Hela idén med Black Friday, som har sitt ursprung från USA, är att de röda siffrorna vänder med julhandeln. Här är det aldrig frågan om att sälja ut gamla varulager utan det är fokus på att bara sälja så mycket som möjligt och man sätter alltså dessa hysteriska rabatter på de flesta varor. Denna hets kring shopping är raka motsatsen till vår tro på hållbar shopping. Någon form av lättnad kan vi därför känna att Black Friday inte fått samma effekt i Sverige. 

Men, med 7 miljarder i omsättning 2018 inom handeln i Sverige under denna fredag så är det dock solklart att konsumtionen ändå är enorm. Inte bara i Sverige utan världen över. 

I år planterar vi extra träd. Som du vet planteras ett träd för varje order som det ser ut idag. Men under Black Friday veckan och fram till den sista november planterar vi istället fem träd för varje artikel som vi säljer. Vi kommer precis som varje år att klimatkompensera 200% för alla leveranser under dessa dagar, där vi står för halva delen och vår e-handelsleverantör står för den andra delen.

Så när du väljer ett hållbart sätt att shoppa så hoppas vi att vi kan vara fackelbäraren för hållbara lösningar för alla företag i Sverige. Vi är glada att se fler hoppa på tåget att våga vägra Black Friday.

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.