061. Sju tips hur du kan shoppa mer hållbart

061. Sju tips hur du kan shoppa mer hållbart

I samband med lansering av vårt första kampanj som riktade sig till planeten - Make Friday Green Again - så la vi också stort fokus på att sprida budskap om hållbar shopping. 

Ordet hållbarhet kastas runt idag som att det är det nya svarta. När vi på Remoair pratar om hållbarhet så är det vår uppgift som företag att vara tydliga med vad vi menar och vad vi gör. Vi har tidigare skrivit om vår hållbara produktion, våra hållbara samarbeten och idag skriver vi om hållbar shopping.

Det komplexa med just hållbar shopping är att det är två motpoler som möts. Det är sedan länge bevisat att handeln och industri står för en stor del av klimatutsläppen som lett oss till den klimatkris vi idag lever i. Så hur kan man då shoppa om det är så skadligt för planeten. Du har helt rätt - det är förvirrande. Men det finns saker man kan tänka på och i år har vi lagat till två punkter till.

1. Shoppa inte alls

Vårt första tips är såklart att köp inte något alls, men det är egentligen inte ekonomiskt hållbart för planeten. Våra samhällen är uppbyggda kring handel och om alla slutade handla skulle det inte bli så bra. Men med hållbar shopping kan man tänka att vi främst köper det vi behöver för att det faktiskt finns ett behov. Tänk gärna här att behöva är inte samma sak som att man ska unna sig något. 

2. Handla lokalt och närproducerat

Det är så oanade mängder varor som tillverkas i fjärran öst och som har extrem påverkan på miljön. Så kika gärna närmre hem om det finns likvärdiga produkter. Det kommer antagligen kosta mer i pengar, men det är ju värt det för miljöns skull. Försök att hitta företag och varor som står för just hållbar shopping och värdesätter detta när de väljer ut varorna i deras sortiment. 

Spana in några tips på våra återförsäljare som värdesätter hållbara produkter:

→ Slow Living Home
→ Ting & Tang
→ CompostMe

Du hittar alla våra återförsäljare här →

3. Varor med hög hållbarhet

Det är inte bara tanken kring det hållbara som en produkt kan leverera, den kan också vara med hållbar rent fysisk. Satsa hellre på att köpa sånt av hög kvalitet som du vet kommer hålla längre. 

4. Handla second-hand 

Förläng livet på redan tillverkade produkter. Glöm inte hur kul det kan vara att återbruka och fixa till second-hand fynd. Man kan verkligen få ovärdeliga produkter som är mer personliga än någon fabrik kan tillverka. 

5. Refill 

Om möjligheten till refill finns så kan det vara en god investering för både dig och miljön. Det finns kanske produkter i hemmet som skulle kunna köpas i refill, ta en vända och se. Det dyker upp mer miljövänliga förpackningar på flera fronter - till och med inom kosmetik. 

Upptäck vårt sortiment av refill här →

6. Byt med en vän 

Istället för att handla kan man samla sina vänner och byta grejor. Har du en inredningspryl hemma som står och dammar i ett skåp, men ta med den till någon som vill byta med dig. Någons dammiga pryl kan vara en annan människas nya inredningsdetalj.

7. Det mesta går att laga 

Man behöver inte köpa ny jacka varje år, eller byta färg på garderoben varje säsong. Från egen erfarenhet så har jag med hjälp av nål och tråd förlängt livet på mina jackor och rockar. Några har levt så länge som 11 år, det enda som skett är att de fått nya fickor, bytt knappar och blivit lagade i sömmarna. Så innan du kastar, går det att laga? Försök att komma över känslan av att nytt är det bästa som finns.

 

Hoppas att du fann dessa tips till nytta och att du delar dem vidare. 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.