022. Var med i världens största klimataktion ⎯ Earth Hour

Jordklotet som sett från rymden.

Har du varit med i världens största klimataktion Earth Hour någon gång? Vi har sedan start varje år uppmärksammat just den temadagen och för oss representerar dagen kärnan i vårt miljöarbete. 

Vad är Earth Hour?

Earth Hour är allt annat än ett event på sociala medier där man delar med sig av att man släckt lamporna. Dagen är den största klimataktionen som sker globalt för att skicka signaler till världens ledare att något måste göras för klimatet. Det skapar debatt och syftar till att påvisa att klimatkrisen är ett faktum och att utan klimat och biologisk mångfald så kommer människan inte finnas kvar på den här planeten i framtiden.  

Varför finns Earth Hour?

Visste du att den första Earth Hour var i Sydney 2007 på initiativ av Världsnaturfonden (WWF)? Sedan dess har eventet blivit en global aktion som engagerar väldigt många. Örebro var först ut som stad att delta i aktionen och sedan dess har fler företag, organisationer och städer deltagit.

Världsnaturfonden är den självklara arrangören av dagen då många av våra klimathot kan räddas genom att arbeta för en global balans i naturen. Om vi får rätta på naturområden runt om i världen så kommer självklart inte klimathotet att direkt stanna. Men de åtgärder vi behöver göra som människor är direkt kopplade till att i slutändan återställa det som vi idag tagit från moder jord. 

Läs gärna mer om detta här

Vad gör man under Earth Hour?

Tanken är att Earth Hour ska vara en klimataktion som många kan vara med på och som får stor effekt om alla hoppar på tåget. Så det enda du gör under Earth Hour för att uppmärksamma eventet är att vid en viss tid på en viss dag släcka alla lampor i ditt hus, på ditt företag eller arbetsplats. 

Om du sedan väljer att engagera dig mer så finns det garanterat mycket du kan hitta på för att ta tag i klimatproblemen. 

När är Earth Hour? 

Dagen infaller alltid sista lördagen i mars månad. Den pågår från 20:30-21:30 här i Sverige, så förhoppningsvis har du kanske redan rätt nedsläckt där hemma. 

 Vad händer vid olika grader?


Det är den så kallade växthuseffekten som bidrar till att klimatet blir varmare för varje sekund. Vad som bidrar till växthuseffekten är idag fler än bara en grej. Sammanfattningsvis kan man säga att det är hur vi människor lever och brukar planeten som är den största bidragande faktorn. 


Man har länge fasat för att vi ska nå 1° uppvärmning vilket leder till rekordvärme som leder till att Arktis smälter, ger torka och missväxt, extrema skogsbränder på fler ställen i världen, ökade antal stormar och översvämningar, minskade antal ryggradsdjur och korallrev som dör. Nu fasar man inte längre för detta ⎯ det här är nu vår verklighet som vi levt i under i alla fall de senaste fyra åren som varit de varmaste som någonsin uppmätts. Den siffran man fasar för nu är 2° som också är taket för Parisavtalet. Däremot är trenden just nu att vi går mot 3° uppvärmning. 


+2°

  • Arktis kommer antagligen smälta helt på sommaren
  • 2 miljoner utsätts för vattenbrist i norra Europa
  • 30% riskerar säker tillgång till mat i Afrika och Asien
  • 60% fler skogsbränder i Medelhavsområdet
  • Extrema värmeböljor ökar med över 300%
  • Korallreven dör ut helt och hållet

+3°

Vad som händer vid tre grader kan du läsa mer om här. Viktigt är att vid 3° är vissa av de effekter som kommer ske runt om på planeten vara oåterkalleliga.

Få koll på ditt klimatavtryck!

Det finns flera olika sätt att få reda på hur ditt klimatavtryck ser ut, men vi vill gärna tipsa om appen Deedster. Med appen kan du först och främst räkna ut ditt avtryck. Bli inte förvånad om du blir chockad över resultatet, men sätt dig ner och ta några andetag. Man kan göra små förändringar som i slutändan har stor inverkan. En hållbar livsstil är kring 1 ton CO2e i utsläpp per år. 

I appen kan du sedan utmana vänner, familj eller kollegor genom att göra olika ”deeds” för att minska koldioxidutsläppen Du laddar ner den här.

 


Källor:

Wikipedia, Earth Hour, Världsnaturfonden

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.