138. GUIDE ⎯ Så här gjuter du egna ljus

138. GUIDE ⎯ Så här gjuter du egna ljus

I världen av ljusskapare finns det frågor som ofta är återkommande, vi ser ett stort behov av att svara på dessa frågor av lite blandade anledningar. Dels är vi som producent av doftljus måna om att följare som vill testa lyckan eller ha en kul hobby kan göra det på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Men dels vill vi gärna uppmana fler att göra egna ljus då det är både roligt och rogivande. 

 

Vikten av att använda bra material och råvaror

Förenat med pandemin ökade intresset av att göra något kreativt. En av alla hobbyverksamheter som fick ett rejält lyft var att gjuta egna ljus. Det började med de populära bubbelljusen och snart följde de gjutna kvinnokropparna. Sedan slutet av 2020 dyker det var och varannan vecka upp ny former och kreativiteten verkligen flödar. 

Tre snabba tips innan du sätter igång

1. Välj ett hårt vax av hög kvalitet som är till för gjutformar eller blockljus. Längre ner hittar du några tips på vax som passar bra. 

2. Köp en gjutform som är av god kvalitet. Ju fler gånger den går att använda desto bättre. 

3. Läs på om vilken veke du bör använda i förväg, sedan är det som med all ljustillverkning att man måste pröva sig fram om och om igen. 

Former till att gjuta ljus i finns oftast i tre olika typer av material. Hårdplast som oftast används vid gjutning av blockljus och liknande former (så kallade pillar candles). Det finns aluminium som oftast används för samma ändamål som hårdplasten. Sist har vi silikon som används vid gjutning av lite mer avancerade former eller figurer.

Förbered formen för att bära gjutmassan

Inte alla former går ihop med alla vax, det kan verkligen variera. Ett knep är att testa med en lite del massa först. Fyll den tänkta formen med en knapp tiondel av vax eller stearin. Låt det svalna och testa sedan att få loss biten. Går det lätt så har du antagligen inga problem. Skulle testet fastna så att du inte får loss det... då behöver du förbereda formen innan du gjuter. Ett knep är att använda dig av ekologisk rapsolja eller solrosolja. Häll några droppar av oljan i formen och smeta in formen ordentligt. Torka sedan av med en mikrofiberduk eller liknande, något som inte fäller eller flockar. Du kan nu testa att gjuta en gång till. 

 

Att smälta vax och stearin är ett konststycke

Ett av det mest vanliga misstagen man gör när man tillverkar ljus är att man smälter gjutmassan för snabbt och råkar bränna den. Gjutmassan behöver ta sin tid och får inte bli för varmt. Det finns olika temperaturer som är bäst lämpade för olika sorters vax, men som tumregel brukar vi tänka att vi aldrig överskrider 70°C.

När du smälter vax eller stearin så lämpar sig ett kärl av rostfritt stål bäst, kanske till och med en bringare. Det ska vara ett kärl som du lätt kan hälla från och ett kärl som du inte använt vid matlagning och inte heller kommer använda vid matlagning i framtiden. Undvik att använda plastbringare då de har en tendens att spricka efter en tids användning och rengöring.

 

Fäst veken och häll upp vaxet

De allra flesta gjutformar har ett hål i botten (som sedan blir toppen på ljuset) där veken ska träs igenom. Tänk på detta igen, läs på om veken. Det kanske inte ser så ut, men det finns hur många olika storlekar som helst, de finns varianter som är impregnerade med tändvätska eller har blytrådar inflätade. Så tänk noga igenom vilken veke du ska använda.

För att få ett bra resultat behöver veken vara spänd, men inte så spänd som till bristningsgränsen. Se till att den inte är tvinnad och fäst den med en nål eller pinne.

 

När du häller upp gjutmassan så är det alltid bra att först låta den svalna. Dels om något skulle gå fel så riskerar du inte att bränna dig. Men även för att undvika att gjutmassan stelnar konstigt. Du undviker många problem genom att hälla upp vid en låg temperatur. 

Häll lugnt och stilla och undvik att det bubblar och skvätter när du häller. 

Tänk också på att ha formen ståendes där den ska stelna, minsta lilla rörelse under tiden den ska stelna kan påverka resultatet.

För de allra flesta gjutformar rekommenderar vi att du låter ljuset stå i minst 24h. Även om det står att du kan ta loss formen tidigare så är vår erfarenhet att vi får bättre resultat i lugn och ro. 

Hoppas att du tyckte den här guiden var bra. Du får gärna dela den i social media eller spara den i webbläsaren. Vi blir också jätteglada för alla som delar med sig av tips och frågor i kommentarerna. 

2 kommentarer

  • Sevilay Brännström den

    Hej
    Hur undviker jag luftfickor? Är det temperaturen eller något annat?
    Mvh

  • Tommy den

    När jag gjuter så blir det alltid luftfickor i ljuset. Man kan höra det kluckar om man lyfter ljuset och skakar lite men först efter att det stelnat på toppen. Hur kommer jag förbi det? Jag har provat att hälla både när stearinet är väldigt varmt och när det nästan stelnat.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.