063. Fem tips hur du inreder med dofter i hemmet

063. Fem tips hur du inreder med dofter i hemmet

I den här artikeln ska vi berätta mer om hur du kan inreda hela hemmet med dofter. Du kanske någon gång läst artiklar och tips om vilka färger man bör undvika i sovrummet eller varför ett gult vardagsrum får gästerna att gråta? Jo men visst är det så att färg och form påverkar oss. När man inreder sitt hem bör man fundera på hur man påverkas av färgerna, formerna och materialen. 

Något du kanske inte visste är att dofter kan trigga minnen vi har bättre än något annat sinne. Så hur mycket vi än följer inredningstips så finns det en dimension till att ha i åtanke när man inreder. Hur du placerar ut rätt doft på rätt ställe. 

 

På en millisekund så åkte jag tillbaka i tiden till sommaren i Fjelie där fjärilarna flög omkring, rabarbersaften var rosa och farmor plockade björnbär i trädgården. Allt genom att mötas av doften från Rhubarb Bliss. 

⎯ Martin om doften Rhubarb Bliss

 

I den här artikeln kommer du få fem tips som kommer göra det lättare för dig att inreda med doft i ditt hem. Förhoppningsvis kommer en ny värld att öppnas och vi hoppas att du med våra tips kommer få ett hem som känns ännu mer DU och ännu mer som ett hem där man trivs. 

Det första många blir avskräckta för är att mixa dofter i hemmet. Vi har en hel artikel om hur fördelaktigt det kan vara att faktiskt ha olika dofter tillsammans. Den kan du läsa här → Men i korta drag, våra produkter är speciellt designade för att fungera bra ihop - så du kan andas ut i lugn och ro och börja följa våra fem tips.

 

1. Första intrycket är A&O 

Första intrycket av ett hem sker när någon kliver innanför dörren. Ett bra knep är att tänka på vilken sinnesstämning du vill att hemmet ska avspegla. Har du många jordnära toner i hemmet och strävar efter en lugn och avslappnande atmosfär är det liknande dofter du ska satsa på - som exempelvis Sandalwood & Pink Peppercorn eller Détendu. Är ditt hem färgglatt och fullt med liv skulle vi rekommendera en doft som då återspeglar detta. Kanske ska du istället satsa på JârdinAgrûmes eller Ambience

Doften i hallen eller vid ingången kan du ha i form av doftpinnar eller doftspray. Då kan du lättare styra doftmängden och kanske fräscha upp extra precis när man kommer hem eller får gäster. 

 

doftpinnar och en designlampa på en byrå i en hall som är vitmålad

 

2. Matcha rummens sinnesstämning med doft

Det sägs att man gråter lättare i gula rum, att man fryser i blåa och att man har som mest lugn i gröna. Att tänka liknande med dofter är ett bra knep för att placera dofterna rätt i hemmet. Exempelvis så passar Soothing Spa utmärkt i sovrummet. Lavendel är sedan länge känt för sina lugnande egenskaper. Agrûmes passar kanske bättre i ett annat rum än just sovrummet. Doften är fullproppad med citrusnoter som piggar upp. 

Tips, ställ dig i rummet och försök fånga känslan. Sätt ord på känslan. Avslappnande sovrum, rogivande vardagsrum, uppiggande allrum o.s.v. Matcha stämningen med rätt doft.

 

doftljus i sovrum och i vardagsrum

 

3. Undvik 100% syntetiskt

Undvik att använda syntetisk dofter så som "gröna äpplen" eller "vanilj". Ofta kan du hitta billiga dofter i kommersiella butiker, men tänk på att dessa inte är framtagna för att fungera bra ihop. De kan ha en tendens att störa ut det du faktiskt vill uppnå. Harmoni. 

Vår serie The Hyper Contrary Collection är en serie dofter som är raka motsatsen. Det är harmoniska kombinationer av ytterligheter. Favoriten och bästsäljaren Dark Honey & Tobacco är en "vaniljig" doft, men med tusen andra lager och nyanser än klassisk vanilj från möbelbutiken.

 

4. Den oväntade atmosfären

Det finns rum som passar bra att överraska i. Vem drömmer inte om ett mörkt och lyxigt badrum med känsla av hotell-lyx och spa. Exakt den känslan kan du få med en tyngre doft utan att du behöver renovera hela badrummet. Badrum är ett utmärkt rum att testa tyngre och lite mer annorlunda dofter. 

Vill du ha samma unika känsla i vardagsrummet så är vårt bästa tips att inte köra för stor kontrast mellan närliggande rum och vardagsrummet. 

 

Design doftljus I en matt svart ljuskopp som står i ett vardagsrum med lyxig filt på fåtöljen

5. Jobba säsongsbetonat 

Våra kroppar följer lunkandes med säsongens alla vändningar. Faktum är att vi kan påverka både humör och känsla genom att jobba säsongsbetonat med dofter i hemmet. På vår och sommar kan man tidigt pigga upp sig med friska och blommiga dofter så som Agrûmes och Luminoese. Under de mörka månaderna av året kan varma dofter skapa en mysig känsla. Våra varma favoriter är Tarragon & Ponderosa Pine, Flêur och Ambience

 

Vi hoppas såklart att du nu har verktygen för att börja jobba med dofterna i ditt hem. Om du skulle vilja veta mer eller få konkreta råd för just ditt hem, tveka inte att höra av dig så hjälper vi dig kostnadsfritt. 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.