014. Att skapa och designa ny kollektion

014. Att skapa och designa ny kollektion

Som doftmakare är man mer än bara en näsa, man behöver tänka steget längre och skapa en känsla med produktens helhet. Vi har alltid tänkt på att våra dofter ska förmedla en känsla, lika så dess utseende. 

Under våren 2021 tog vi fram ett helt nytt koncept, vår leopard mönstrade koppar. Designen tog lång tid att ta fram och mycket energi lades ner på att ta fram varuprover och samples. Men så kom kriget och vår produktionskedja drabbades av förseningar. Vi satte kollektionen på paus efter att precis lanserat vissa delar. 

Så våren 2023 började vi utforska möjligheterna att ta fram en ny look till vår kollektion. Vi fick reflektera över hur hållbar den där designen vi tagit fram egentligen var. Även om kopparna var snygga, tänk om trenden med fläckar dör ut? Eller tänk om det är fler faktorer som i framtiden gör att produktionen inte flyter på. 

Hur starta vi en ny design?

Den visuella biten startar med att koppla känslan vi vill förmedla med dofterna till hur det rent visuellt skulle kunna se ut. Vi skriver upp känslor som dofterna ger och översätter ord till bild. Serien heter SUEDE COLLECTION för att den är bearbetad som en bit mocka. Det är ett hantverk med karaktär. Precis som mocka medför den en känsla av lyx. 

I kollektionen finns fyra olika dofter med början på doften med samma namn som kollektionen ⎯ SUEDE. Vi hittar även TONKA, BURSERA och AMBER. Ord vi kopplar till dessa fyra dofter är lyx, karaktär, överflöd, italienskt, värme, unikt, mörkt, fylligt, rök och trä. Så med dessa ord i väskan startar resan på kollektionens nya look.

Första steget är roligast men även viktigast

Med hållbart som grundpelare är vi inte på jakt efter en design som bara håller en eller två säsonger. Vi vill vara sparsmakade men ändå unika. Därför sätter alltid första provet en viss standard på vart vi är påväg. Martin kom och tänka på en ljuslykta han haft i ett tidigare hem. Den hade sotat glas som i sin tur hade en spegelfinish. Det andades exakt den känslan vi ville förmedla. 

Våra glas tillverkas i italien och från dom får vi nu ett första utkast enligt våra önskemål. Vi begär också ut mer information om behandlingen av glasen för att säkerställa att det inte är något giftigt med produkten. Eftersom vi önskat en spegelfinish men som ändå släpper igenom ljuset får vi direkt veta att ingredienserna för att göra en sån färg är allt annat än miljövänliga. 

Processen går vidare och vi får ett andra och tredje prov. Det tredje provet gillar vi och därför gör vi nu en testprodukt i detta glas för att se att det håller vår standard. Det ska klara värme, doftoljor, etiketter och dessutom förknippas med våra känslor som du läste om ovan. 

Designen spikad ⎯ nu kör vi!

När en design sedan är spikad behöver vi göra en hel del saker innan vi är i hamn. Vi lägger vår första order och försöker tänka vad våra kunder kommer tycka. Kommer den här designen sälja slut? När vi får ordern är det tillverkning som står på schemat. Varje produkt testas noga innan vi startar en ny produktionslinje i vår lilla studio. 

Under tiden som produkterna tillverkas ser vi till att etiketter och förpackningar designas och trycks. Vi trycker nästan alla våra etiketter själv här i vår studio, men just denna etikett ska ha en matt finish som vi får hjälp med från ett tryckeri i närheten.

Till sist ska det fotograferas, skrivas produktionformation, skapas content och massor med annat runt om kring. Sist ut är att alla våra prenumeranter får den glada nyheten ⎯ Nu lanserar vi en ny kollektion. Från start till lansering går det ibland allt från 2 år till 6 månader. Men när man är i mål finns det inget bättre än att stolt kunna få visa upp sina nyheter.

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.