128. Hur doftar lavendel?

128. Hur doftar lavendel?
Doften Soothing Spa kom till från minnena av en liten påse, fylld med torkade blommor från lavendel. Den låg instoppad i byrån hos Farmor Astrid och är ett starkt minne. Att kunna stå på ett lila böljande lavendelfält i södra Frankrike och sedan transporteras hem igen på bara en millisekund är som magi. De fridfullt svajande raderna av lavendel piskar upp en aromatisk doft i luften som nästan till och med ser lila ut. Att dra handen längst med de ludna blomknopparna gör att hela kroppen varvar ner. Det är fullt förståeligt att doften doftar lugn.
krossade lavendelblommor på en bordsyta
 
Hur doftar lavendel egentligen?
Just lavendel är en doft som många känner till. Den har en egen karaktär som är svår att misstolka. Det första man känner är en blommig doft. Den är lätt, något syrlig men ändå väldigt fräsch. I koncentrerad form är den stark och pepprig, men så ska den aldrig upplevas tycker vi. Den ska andas örtig med en söt underton som slår mot balsamiska toner. Tar man på stammen eller bladen av växten så känner man fortfarande samma karaktär, men den kan vara ännu mer subtil. Den doften kan även slå något mot tall eller pinjehållet. Ibland till och med åt timjan.
Hur lavendel doftar kan också beskrivas genom att bryta ner doften i de tre faserna en doft har. Toppnoter, basnoter och hjärtnoter. På så sätt förstår man den komplexitet bakom hur lavendel får sin unika doft.

Toppnoter: Lavendelns toppnoter ger en första fräsch och uppfriskande doft. De kan vara ljusa och citrusaktiga, med toner av bergamott eller citron. Dessa toppnoter ger en initial energi och lätthet till hur lavendel doftar och dess doftprofil.

Hjärtnoter: Lavendelns hjärtnoter utvecklas efter toppnoterna och utgör kärnan av hur lavendel doftar. Hjärtnoterna av lavendel är blommiga och karakteriseras av den ikoniska lavendelblomman. Den ger en blommig, mild och örtig ton till doften, med inslag av ros, jasmin eller ylang-ylang. Hjärtnoterna ger lavendel dess karaktäristiska och avslappnande doft.

Basnoter: Lavendelns basnoter är de sista noterna som förblir och ger en mer långvarig och djupare doft. Basnoterna i lavendel kan vara träiga och jordiga, med inslag av cederträ eller patchouli. Dessa noter ger en varm och fördjupad dimension till lavendelns doftprofil.

 
Varför har man lavendel i ljus?
Få växter har det forskat om som just lavendel. Det är ämnet Linalool som gör lavendel så spännande och ger den dess unika doft. Linalool är alkoholen i lavendel som ger den dess unika doft. Linalool har man även gjort en studie om. Enligt Frontiers in Behavioral Neuroscience kan Linalool liknas vid ångestdämpande medicin då det kan sänka stresshormonet och ger en lugnande effekt. Vårt ljus Soothing Spa har fått sitt namn och uppkomst av just de lugnande effekterna. Som just ljus bärs noterna från lavendel på ett varsamt sätt som tar tillvara på känslan av farmor doftpåsar.
 
Använd lavendel i hemmet för en lugnande atmosfär
I århundraden sa man att man skulle sprida torkade lavendelblommor hemma hos ett nygift par. Då fick man evig husfrid. Beror det på hur lavendel doftar eller är det en skröna? Det har trots allt forskats kring det så det vore inte helt omöjligt att denna sägen faktiskt är sann.
Vi har lavendel i fler dofter än Soothing Spa, men det är som ensam vi tycker doften har bäst avslappningseffekt. Som doftljus kan du ha det tänt i badrum, hall eller vardagsrum. Det blir lagom mycket doft och det sprider sig oftast till de andra delarna av hemmet.
lavendel i en glasflaska i ett fönster med solstrålar
Använder du doftspray så är just Soothing Spa något att investera i. Den kan du använda strax innan läggdags. Spraya på huvudkudden eller över sängen några minuter innan du ska sova. Det ger en lugn och varm känsla som vaggar dig lugnt till sömns.
För dig som mediterar eller gör avslappningsövningar så kan du använda doften både som ljus eller spray vid din aktivitet. Det viktiga är att andas in i lagom mängd, fokusera på andningen och stänga ute störningsmomenten. Lavendelns doft kan för somliga vara för stark, och du kan med fördel spraya en stund innan du ska göra ina avslappningsövningar.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.