145. GUIDE ⎯ Så använder man doftpinnar

145. GUIDE ⎯ Så använder man doftpinnar
En del i vårt hållbarhetsarbete är att alltid försöka guida dig så att du kan få ut mest möjliga av din produkt. En produkt som varar länge är ett bra val tycker vi och något vi strävar efter för varje produkt vi skapar. I den här guiden hjälper vi dig hur du på bästa sätt använder doftpinnar i hemmet.

Vad är doftpinnar?

Ska vi börja med att reda ut att när vi skriver "doftpinnar" så är det själva produkten, både olja och stickor, och när vi skriver doftstickor så menar vi själva pinnarna. Att använda sig av doftolja med stickor gör att man får en jämn doftspridning under en längre period utan att behöva "vakta" produkten så som man behöver med doftljus. Bra doftpinnar består främst av en bärande olja som lättare avdunstar i kombination med doftoljor. För att göra doftpinnarna billigare är det många kommersiella märken som blandar ut bas och doft med alkohol, i vissa fall är det övervägande alkohol.

Vill man ha alkohol eller inte i doftpinnar?

Det enkla svaret är nej. Ställ dig frågan, vill du ha doftpinnar som doftar under en kort period eller en längre period? Ganska enkelt va? Du kanske är en av alla som testat nya ritualer hemma, köpt med dig doftpinnar och varit glad i några dagar över att det doftat så himla gott. Men så slutar det dofta, oftast inom bara någon dag. I de allra flesta fall beror detta på att basen bestått av just alkohol och nu har den avdunstat.
Såhär startar du ett nytt kit med doftpinnar
 • Välj en doft efter platsen du ska ha dina pinnar
 • Skriva av korken för att ta bort skyddet, skriva sedan tillbaka korken igen.
 • Ställ flaska på sin plats och undvik att barn eller husdjur kommer åt
 • Ställ ner 3 pinnar i oljan och låt de stå i minst 12 timmar
 • Känn efter om du vill ändra doftstyrkan, för ökad effekt sätter du i fler pinnar

Var i hemmet passar det att ha doftpinnar?

Kanske den största fördelen med just doftpinnar är att de passar bra överallt i hemmet. Du slipper tända och släcka ett ljus utan kan istället njuta av jämn doftspridning under en längre period. Så var lite kreativ och ställ dina doftpinnar på platser där du önskar väldoft hela tiden.

Kan man fylla på doftpinnar igen?

En av de kanske smartaste idéerna är ju en produkt som går att fylla på fler gånger. Med våra refill kan du helt enkelt fylla på med olja och behålla samma flaska om och om igen. Vi rekommenderar att du fyller på med jämna mellanrum för att hålla doftoljan i flaskan fräsch och pigg. Men du kan också låta den ta helt slut om du exempelvis vill byta doft. När du köper refill till doftpinnar får du nya stickor, så byter du doft är det dags att även byta doftstickorna.

Hur gör jag mig av med doftpinnar?

Även om du köper miljövänliga eller ekologiska doftpinnar så ska du vara medveten om att du hanterar en kemisk produkt. Till och med du som tror att eterisk olja är biologiskt nedbrytbar ska veta att i koncentrerad form är det gift för naturen om det handskas på fel sätt. Så skölj ALDRIG ur en flaska som haft doftolja i sig. Det kan vara lite omständigt att rengöra flaskorna, men det går ⎯ du måste ha tålamod.
Rengör en flaska som haft doftolja i sig
 • Se till att stickorna sugit upp allt de kan först
 • Ställ sedan flaskan uppochned på ett fat eller skål med hushållspapper i, låt stå så i två dagar
 • Tryck sedan ner hushållspapper i flaska och rör runt med en grillpinne eller ätpinne
 • Upprepa steget ovan tills pappret inte tar med sig någon olja upp
 • Nu kan du skölja flaskan med ljummet vatten och såpa
Att kasta doftpinnar
 • Olja kvar i flaskan? Förslut den och lämna in till deponi/återvinningsstation
 • Ingen olja kvar i flaskan? Rengör enligt de tre första stegen ovan först, återvinns som glas och korken som metall

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.