126. Hur doftar grapefrukt?

126. Hur doftar grapefrukt?

Doften av grapefrukt är faktiskt en av de vanligaste i parfymtillverkning. Grapefrukten är citrusfamiljens stora och säregna frukt. Men även om den är en citrusfrukter är aromen något annorlunda. Förutom den fräschör som citrusfrukter är kända för, erbjuder den en energisk men ändå elegant känsla som skiljer den från andra hesperid frukter.

Vi skulle beskriva ren grapefrukt som livlig och gnistrande. Den kan uppfattas som söt men är verkligen en bitter doft. Denna kombination är antagligen anledningen till att doften ofta förknippas med lyx och överflöd. Oljans sammansättning och dess luktegenskaper kan dock variera beroende på art.

Den eteriska oljan från grapfruk utvinns från skalet på frukten. Grapefrukt är historiskt känt för sin aromatiska doft och används därför flitigt inom aromaterapi. Oftast använder man sig av extraktionsmetoden vilket innebär kall extraktion av fruktens skal och ger en distinkt färgad gröngul vätska med skarp doft. Tänk själv att käka skalet på en citrusfrukt, det ser lika surt och beskt ut som det smakar. 

Eftersom grapefrukt är en så komplex citrusdoft är den perfekt för olika blandningar. Den blandar sig väl med många hjärtnoter och basnoter. Allt från friska och somriga dofter från vit grapefrukt till mer eleganta och sensuella dofter från rosa och röd grapefrukt.

Några av våra favoriter med noter från Grapefrukt

- Sparkling Rosé & Pomelo

AMBRE doftspray

- Agrûmes hand & body wash

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.