FORMEX Sustainability Awards ⎯ We're nominated!

FORMEX Sustainability Awards ⎯ We're nominated!

Det är måndagkväll och klockan är snart slagen 18:00. För knappt en timma sedan kom ett mail som förklarade att Remoair är nominerat i Formex Sustainability Awards 2023. 

Saken är den att på Formex i höstas nominerades vår produkt Doftljus Refill till att vara med. Hur många produkter som nominerats har jag inte den blekaste om, men utav alla som juryn fått in har de nu valt ut 9 produkter som kämpar om vinsten. 

Lite bakgrund om hur Refill kom till världen

Det började egentligen med en slump. Jag stod och skulle sätta etikett på ett ljus, vände det uppochned och vips så ramlade hela ljuset ut ur sin kopp. Min första idé var ⎯ refillpuckar! Men när jag började fundera lite så insåg jag att för det första så är vaxet väldigt mjukt. Det skulle krävas en hel del förpackningsmaterial om det ska gå att frakta hem till kunder. För det andra så är man tvingad att redan köpt ett ljus från oss eftersom det endast kommer passa våra ljuskoppar. 

Många sorters vax kommer som flingor och då kom min tanke att det vore toppen om refill kunde komma som flingor. Då kan man ju bara smälta det själv hemma och hälla upp. Ett experiment utfördes och att tillverka flingor själv var lättare sagt än gjort, resterna av experimentet ville jag spara så jag hällde dom i en papperspåse. Väl med papperspåsen och vaxet i min hand så inser jag att "tänk om man bara kunde värma upp denna påsen och hälla det rätt ner i koppen..."

And here we are! 

Varför är vår refill så hållbar att den blivit nominerad? 

Någon motivering har inte kommit ännu, den kommer nog först den 17 januari. Men vad som skickats in till Formex är ju produktinformation. 

 • Vaxet är som ni vet av miljövänligt rapsvax och hållbart odlad kokos
 • Vår senaste påse som alla nya refill kommer i är tillverkad av återvunnet papper med en tunnare hinna på insidan
 • Hinnan på insidan är tillverkat av bio-plast som är biologiskt nedbrytbart
 • Vår refill funkar till nästan alla ljuskoppar med en diameter på 7-10 cm
 • Hela påsen kan sorteras som papper i återvinningen
 • Etiketten är av 100% återvunnet papper som är FSC-certifierat

Hur gör man då för att fylla på ett ljus?

Vår refill är inte bara klimatsmart den är även rolig. För med vårt sätt att fylla på kan du göra detta till ett DIY projekt, ta ut svängarna och kanske till och med göra det till en gruppaktivitet 🤠

 • Rengör koppen du tänkt använda. Den bör vara 7-10 cm i diameter och ska tåla värme. Våra ljus brinner vid en låg temperatur, men i en kopp så isoleras värmen och därför är det viktigt att behållaren är tålig.
 • Öppna påsen och ta ut veken. På veken sitter en fästkudde som du kan använda för att fästa veken centrerat i botten på ljuskoppen.
 • Koka upp vatten i en lite större kastrull. När vattnet kokar tar du kastrullen från plattan och ställer ner refillpåsen. Se till att påsen är återförsluten igen. Vattnet ska täcka upp till minst halva påsen. Men inte mer är 3/4. 
 • När påsen stått i 10-12 minuter kan du öppna den och se att vaxet smält. Om där är nån klump kvar kan du enkelt röra runt med en grillpinne eller en ätpinne i trä. 
 • Häll nu upp vaxet och låt ljuset stelna i minst 24h innan du tänder det. 

 

Det är helt magiskt att vara nominerad och bland de 9 som nu går vidare till "final" eller vad man ska kalla det. Mitt gröna hjärta är varmt och ödmjukt och det ska bli så spännande att se hur det går i januari! Formex HERE WE COME!


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Någon kommer först läsa din kommentar innan den publiceras.